Hoe verzorgen wij onze cactussen?

Standplaatsen van cactussen: Geef uw cactussen de lichtste plaats in huis, direct zonlicht is voor de meeste cactussen niet noodzakelijk. Over het algemeen kan men stellen dat cactussen met een dichte bedoorning, veel haar of blauw-achtig plantenlichaam, meer zon kunnen verdragen dan andere cactussen. Cactussen kan u in de zomermaanden ook goed buiten zetten op het terras of balkon.

Watergeven: Ook cactussen kunnen in tegenstelling tot wat veel mensen denken niet zonder water, ze hebben dan wel niet zoveel nodig als andere planten maar zeker in de zomermaanden vragen ze een geregelde watergift. Het beste kan men cactussen 1 maal in de 2 tot 3 weken een flinke slok water geven en dan weer wachten tot de potkluit weer droog is, dat is beter dan elke keer een klein beetje.

Samenstelling van de aarde: Als u een cactus moet verpotten zorg dan voor een goede potgrond. Het liefst op basis van bladaarde. Dit omdat de planten gedurende de wintermaanden droog staan. Ook kan men beter geen potgrond op basis van turf nemen, want deze neemt in het voorjaar geen water meer op. Meng door de potgrond éénvierde deel metselzand, verder moet de grond goed waterdoorlatend zijn; cactussen kunnen niet tegen natte voeten. De meeste cactussen vragen een potgrond met een PH-waarde (zuurtegraad) van 5 à 6. In de betere tuincentra is kant-en-klare cactusgrond te koop in kleinverpakkingen (5 liter), deze voldoet over het algemeen goed voor de kleingebruiker. Jaarlijks verpotten is niet nodig, over het algemeen kan men zeggen dat een cactus verpot moet worden als deze over de pot heen groeit. De pot mag niet te groot zijn, 1 maat groter dan de oude pot is meestal al voldoende. Hoe groter de pot hoe slechter de cactus zal groeien.

Voeding: Indien u de cactussen regelmatig (om de 2 tot 3 jaar) verpot zullen ze niet zo vlug voeding nodig hebben. Als u er toch voor kiest voeding te geven doe dit dan niet te vaak; twee maal per seizoen is genoeg. Het beste is dan een speciale voeding voor cactussen (in de meeste tuincentra te koop) of een half concentraat "normale" kamerplantenvoeding.

Bloemen op cactussen: Als u een cactus opnieuw in bloei wilt krijgen zal u hem een rustperiode moeten geven. Gedurende de wintermaanden (oktober-begin maart) moet u de planten ABSOLUUT ZONDER WATER en op een koele plek (maximaal 10 graden) weg zetten. Dit gaat het beste op een onverwarmde slaapkamer of serre. Vanaf januari kan men op mooie zonnige dagen de cactussen een beetje benevelen; dit bevordert de vorming van nieuwe bloemknoppen. Begin maart kan u ze dan weer wat warmer zetten en voorzichtig beginnen met water geven. Zeker de vroegbloeiende soorten (er zijn soorten die al in maart bloeien) zullen dan al hun bloemknoppen laten zien. Er zijn trouwens ook winterbloeiende cactussen, denk bij de behandeling hiervan aan de bekende kerstcactus, deze heeft ook een rustperiode nodig, alleen op een ander tijdstip dan de meeste cactussen.

Bovenstaande les in de opvoedkunde voor cactussen bevat de basis voor het succesvol verzorgen van uw cactussen. Deze regels zijn beslist geen wet, de meeste cactushobbyïsten experimenteren er lustig op los, als u tien "ervaren" cactushobbyïsten naar het grondmengsel vraagt dat zij gebruiken heeft u waarschijnlijk 10 verschillende grondmengsels.

Terug naar de home-page van de afdeling Zeeland van Succulenta.